English Български
Начало Публикации Бариатрична хирургия

Бариатрична хирургия

Описание

Затлъстяването е един от най-сериозните проблеми на общественото здраве в индустриализираните страни. През 2007 година 63% от населението на САЩ е с наднормено тегло, дефинирано като Индекс на Телесна Маса (ИТМ) ≥25 kg/m2, а 26% са с болестно затлъстяване – ИТМ ≥30 kg/m2. У нас този проблем засяга 12,4 % от населението. Болестното затлъстяване се асоциира с висок риск за придружаващи заболявания и смъртност. Нехирургичното лечение може да редуцира теглото с 5 до 10 %. Бариатрията е клон на медицината третиращ както причините, така и превенцията и лечението на затлъстяването(фармакологично и хирургично). Бариатричната хирургия се намесва именно когато консервативните методи престанат да действат или не дават желания резултат. Тя е по-ефективна в сравнение с нехирургически възможности за намаляване на телесното тегло, особено при наличието на придружаващи заболявания.

 
Какво е болестно затлъстяване?

Когато се разглеждат обциите за различните бариатрични операции е важно да се изясни какво представлява болестното затлъстяване и защо трябва да се лекува.

 

Повечето хора смятат, че затлъстяването представлява натрупване на значително наднормено тегло, но дефиницията е по-сложна. В момента най-често използваната мярка е ИТМ ( Индекс на Телесната Маса). Стойността му се изчислява като се раздели теглото в килограми на ръста в метри на квадрат. Когато пациентите ни посетят, ние им помагаме да изчислят техния ИТМ. Като алтернатива могат да бъдат използвани и ИТМ онлайн калкулатори.

 

Стойност на ИТМ

 

под 18.5

Поднормено тегло

18.5 – 24.9

Идеално тегло

25 – 29.9

Наднормено тегло

30 – 34.9

Затлъстяване

35 – 39.9

Тежко затлъстяване

40 – 49.9

Болестно затлъстяване

над 50

Свръхзатлъстяване

 

Типичното определение за болестно затлъстяване е възрастен с ИТМ над 40 или над 35, но с наличие на определени придружаващи заболявания.

Използването на ИТМ има и недостатъци – не се отчита съотношението мускулна срещу мастна тъкан, както и различните типове телосложение.

 

Друг специфичен термин, който  влиза в съображение при избора на опция за лечение е т. нар. коремно затлъстяване. Натрупването на мастна тъкан около талията е от особена важност, тъй като изследванията показват връзка между този тип затлъстяване и сериозни придружаващи заболявания. Типичното определение за коремно затлъстяване се свързва с обиколката на талията – над 90 см за жени и над 100 см за мъже. Определянето на коремното затлъстяване не измества ИТМ, а е допълнителен фактор при избора на терапевтична опция.

 

 

 

 

Затлъстяването като болест

 

През 2013 год. Американската медицинска асоциация (АМА) официално прие затлъстяването за заболяване. Това решение беше прието противоречиво, но показва колко е важно да се работи за превенция и лечение на това състояние. В дългосрочен план категоризацията на затлъстяването като болест може да доведе до включването му в пакетите на застрахователните компании и лечението му преди да доведе до значителни увреди на здравето.

 

Лечение на затлъстяването

 

Изключително трудно е да се свали значителна част от теглото само с упражнения и диета. Даже и в случаите, когато това е възможно, често следва бързо възвръщане на загубените килограми. Това не е резултат само от липсата на воля, но и от факторите на средата и биологичните бариери пред поддържането на телесната маса. За щастие през последните десетилетия има значителен напредък в лечението на болестното затлъстяване. Днес ние разполагаме с процедури като лапароскопската ръкавна резекция, стомашния байпас , а също и с няколко варианта на стомашни балони.

Според скорошно проучване на Harvard School of Public Health, “затлъстяването засяга почти всеки аспект на човешкото здраве, от репродуктивната и респираторната функця до паметта и поведението. То повишава риска от инвалидизиращи и смъртоносни болести, като диабет, сърдечни заболявания и някои карциноми”. Ние лекуваме затлъстяването с миниинвазивни хирургични техники, както и с използване на неоперативни методи.